01.01.2021: Brussel wordt Stad 30 - Vrijdag is het zover!

Vanaf vrijdag 1 januari 2021 is 30 km/u de algemene regel in de straten van de hoofdstad.

"Met de Stad 30 creëren we meer duidelijkheid voor de automobilisten en meer veiligheid en levenskwaliteit voor iedereen. Vanaf 1 januari rijden we 30 km/u in Brussel, tenzij het anders aangegeven is, zoals op de grote assen. Het is in de eerste plaats een kwestie van verkeersveiligheid. We gaan de statistieken omkeren, want voetgangers lopen vijf keer meer risico om te sterven bij een botsing aan 50 km/u dan aan 30 km/u", zegt Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit en Verkeersveiligheid.
Deze verkeersborden informeren de automobilisten als ze Brussel binnenrijden
Deze verkeersborden informeren de automobilisten als ze Brussel binnenrijden
"Deze verkeersborden informeren de automobilisten voortaan over de nieuwe regel op alle toegangswegen naar de hoofdstad", vervolgt Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit. "Ook de plaatsing van de 50 km/u- en 70 km/u-borden voor de uitzonderingen op de grote assen is intussen afgerond. De komende weken zullen we geleidelijk de 6.000 verkeersborden weghalen die het ‘begin’ en ‘einde’ van de zone 30 in de Brusselse wijken markeren."

5 zaken die u moet weten over de Stad 30

  1. Dat is duidelijker. De snelheid wordt standaard overal 30 km/u, behalve op bepaalde structurerende assen. Daar is de snelheid beperkt tot 50 of 70 km/u, wat specifiek aangeduid is. In woonerven bedraagt de maximumsnelheid 20 km/u.
  2. Het is de wegcode. Iedereen moet zich aan de snelheidsbeperking houden, zelfs op afgescheiden fietspaden en in eigen beddingen. De enige uitzonderingen? Trams, sneeuwruimers en voertuigen van hulpdiensten bij interventies.
  3. Het doel van de Stad 30: levens redden! Hoe lager de snelheid, hoe kleiner het risico op ongevallen en ernstige ongevallen. Het overlijdensrisico voor voetgangers is vijf keer hoger bij 50 km/u dan bij 30 km/u. In de auto bedraagt de kans om dodelijk of zwaargewond te raken (voor bestuurders en passagiers) 15% bij 30 km/u, tegenover 45% bij 50 km/u.
  4. Minder geluidsoverlast, meer levenskwaliteit. Door de snelheid te verlagen van 50 naar 30 km/u halveert de geluidshinder als gevolg van wegverkeer. Tussen 2,5 en 3,9 dB(A) afhankelijk van het wegoppervlak. De Stad 30 creëert ook meer rust en laat meer ruimte voor verplaatsingen met de fiets of te voet.
  5. De politie zal vanaf 1 januari 2021 controles uitvoeren. Er zullen sancties opgelegd worden, zoals voor elke overtreding van de wegcode. De bedoeling is niet om het aantal boetes te verhogen of ‘iedereen te flitsen’, maar om weggebruikers aan te sporen spontaan de 30 km/u-regel te respecteren.

 

Alle info op www.stad30.brussels. Schrijf u als journalist ook in op het professionele gedeelte van onze website voor meer uitgebreide en exclusieve inhoud.

Perscontact

Een interview of beelden op locatie nodig? Contacteer ons om een afspraak te maken op donderdag 31 december, tussen 10 en 12 uur. ​

Karel Goethals

Voice Agency

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Vooruitgangstraat 80 - 1035 Brussel

0800 94 001

mobiliteit@gob.brussels

mobilite-mobiliteit.brussels/nl