Met BARLOS pakt Brussel Mobiliteit rijden onder invloed aan
Een verrassende campagne die handig misbruik maakt van de clichés uit succesvolle misdaadseries: de pseudoserie BARLOS richt zich tot jongeren en herinnert hen eraan dat rijden onder invloed, ongeacht het vervoermiddel, een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen is.
Het is zomer en dankzij de exitstrategie kunnen we opnieuw vrienden ontmoeten. Met het heropenen van de restaurants en de terrasjes kunnen we dit weerzien vieren. Het is ook het moment om eraan te herinneren dat op pad gaan na een glas of joint niet zo onschuldig is, of het nu met de wagen, de fiets of de step is.
In 2019 speelde alcohol en/of drugs een rol in 11% van de ernstige ongevallen (met gewonde en dodelijke slachtoffers) in Brussel. In datzelfde jaar gaf een op de vijf Brusselaars tussen 18 en 34 (20%) toe de voorbije maand ten minste één keer onder invloed van drugs gereden te hebben. Een verontrustende vaststelling, die Brussel Mobiliteit ertoe aanzet om rijden onder invloed in al zijn vormen aan te pakken.
Tv-series zijn niet de realiteit!
Affiches overal in de hoofdstad, teasers die al verschillende dagen de ronde doen op sociale media ... Wie gaat er schuil achter BARLOS, de mysterieuze reeks die aangekondigd werd als 100% Brussels? Netflix? Neen, Flixar, een 'productiehuis' opgezet door Brussel Mobiliteit om zijn nieuwe preventiecampagne te promoten.
Met bekende Brusselaars als Kody, Martha Da'ro, Mourade Zeguendi en Silent Jill als medeplichtigen, maakt de campagne van Brussel Mobiliteit handig gebruik van clichés uit succesvolle Amerikaanse series zoals Ozark, Breaking Bad en Narcos om haar boodschap duidelijk te maken en jonge - maar ook minder jonge - Brusselaars eraan herinneren dat dergelijke tv-reeksen fictie zijn. Stoned of stomdronken door de straten van de stad racen en daar probleemloos mee wegkomen: dat is niet het echte leven!
221 000 controles in 2019, alleen al in Brussel
In de realiteit riskeren dommeriken die de baan op gaan met alcohol, drugs of geneesmiddelen in het bloed, een ongeval of een controle.
'In Brussel gaan we voor vision zero, of nul verkeersslachtoffers. Alcohol en drugs in het verkeer zijn dan ook absoluut onaanvaardbaar. Daarom is het essentieel om hierover te sensibiliseren nu het normale leven min of meer op gang komt', zegt Elke Van den Brandt, Brussels minister van Verkeersveiligheid.
In 2019 voerde de politie meer dan 165.000 alcoholcontroles en 56.000 drugtests uit, alleen al in Brussel. De tests bestaan voor alle substanties en hun efficiëntie staat buiten kijf: drugs kunnen verschillende uren tot verschillende dagen na gebruik opgespoord worden met een speekseltest. De straffen zijn streng en nog zwaarder voor jonge chauffeurs, recidivisten en bij ongevallen met lichamelijk letsel.
Ontdek op www.barlos.be alle campagnefilms, cijfers, tips en de getuigenissen van Kody, Martha, Silent Jill en Mourade. En vergeet niet: 'Het leven is geen tv-serie. Doe niet dom op de weg!'
PERSCONTACT
Bel of mail onze persdienst voor meer informatie, beeldmateriaal of interviews:
Karel Goethals
Video:
- Episode 1 (FR): https://youtu.be/OgF9xabCg14
- Episode 1 (NL): https://youtu.be/zXhHm6G0Pyk
- Episode 2 (FR): https://youtu.be/A6JzS5qYQHQ
- Episode 2 (NL): https://youtu.be/ys2bfdgBeb0
- Episode 3 (FR): https://youtu.be/vxXOz5QzBZY
- Episode 3 (NL): https://youtu.be/TZ0ahmIEIo4
- Making-of: https://youtu.be/M3ofBNbR4IY
Print:
- Downloadlink: https://vogroupsa.sharefile.eu/d-s2a36d71d4d44cd58
CONTROLES EN SANCTIES: WAT ZEGT DE WET?
OPSPORINGSMETHODES
Alcohol: ademtest of bloedafname. De toegestane limiet bedraagt maximum 0,5 g/liter bloed. Elk glas dat je drinkt, verhoogt het alcoholgehalte met gemiddeld 0,20 g/l tot 0,25 g/l.
Drugs: drugs kun je tot meerdere uren en dagen na gebruik met een speekseltest opsporen.
- Cannabis: tot 14 uur na gebruik
- Amfetamines: van 10 minuten tot 3 dagen
- Cocaïne en crack: van 1 tot 3 dagen
- Heroïne en morfine: enkele dagen na gebruik
SANCTIES
ALCOHOL
Tussen 0,5 en 0,8 g/l (2 x hoger risico op ongevallen)
- Boete van 179 euro
- Rijverbod van minimum 3 uur
- De rechter kan een ontzegging van de rijbevoegdheid en een boete van 170 tot 3000 euro opleggen (+ gerechtskosten).
Meer dan 0,8 g/l 2 tot 10 x hoger risico op ongevallen (tot 1,2 g/l), 20 tot 200 x hoger risico op ongevallen (> 1,2 g/l)
- Boete van 420 euro tot 1260 euro
- Rijverbod van minimum 6 uur
- Onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor een periode van 15 dagen tot maximum 6,5 maanden
- De rechter kan een ontzegging van de rijbevoegdheid en een boete van 1600 tot 16.000 euro opleggen (+ gerechtskosten).
DRUGS
Voor drugs geldt een nultolerantiebeleid, zeker voor jonge bestuurders. Hun rijbewijs kan minimum 2 jaar worden ingetrokken!
- Cannabis: 1 tot 3 x hoger risico op ongevallen
- Cocaïne: 2 tot 10 x hoger risico op ongevallen
- Heroïne: 2 tot 10 x hoger risico op ongevallen
- Amfetaminen: 5 tot 30 x hoger risico op ongevallen
- Onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor een periode van 15 dagen tot maximum 6,5 maanden
- Automatische dagvaarding voor de rechtbank, ontzegging van de rijbevoegdheid (van 1 maand tot 5 jaar of zelfs definitief) en een boete van 1600 euro tot 16.000 euro (+ gerechtskosten).
- Bij herhaling gelden hogere boetes tussen 3200 euro en 40.000 euro.
GENEESMIDDELEN (*)
- 2 tot 30 x hoger risico op ongevallen, afhankelijk van de soorten geneesmiddelen
- Ontzegging van de rijbevoegdheid en een boete van 1600 euro tot 16.000 euro (+ gerechtskosten)
(*) Benzodiazepinen (slaapmiddelen, kalmerende middelen en anxiolytica), codeïne (hoestsiropen), antidepressiva, antipsychotica, oogdruppels en antihistaminica van de eerste generatie