Persbericht: Grand Départ, mobiliteitstips voor zondag 7 juli (ploegentijdrit)
Volg de tips van Brussel Mobiliteit en beperk uw hinder
Nu zondag 7 juli 2019 ontvangt Brussel de tweede rit van de Ronde van Frankrijk: de ploegentijdrit! Brussel Mobiliteit nodigt u uit om uw verplaatsingen aan te passen, zodat het grootste fietsfeest ook dat van de mobiliteit wordt. In geval van twijfel, slechts één adres, de website van Brussel Mobiliteit met mobiliteitsadvies over de Grand Départ: https://granddepart.mobilite-mobiliteit.brussels/nl of bel het gratis nummer 0800 94 001 dat op zaterdag 6 juli en zondag 7 juli uitzonderlijk bereikbaar is van 6u tot 18u.
Nu zondag 7 juli zullen naar aanleiding van de ploegentijdrit, de straten van het parcours afgesloten worden en er zal ook een parkeerverbod gelden. Dit zal gepaard gaan met hinder voor het autoverkeer en het bovengrondse openbaar vervoer. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven voor handen.
De boodschap van Mobiliteit Brussel is duidelijk: vermijd de auto en ga op zoek naar een alternatief. Door het verhoogde aanbod van openbaar vervoer tegen aantrekkelijke tarieven, kan iedereen een alternatief voor de auto vinden.
Tips voor zondag 7 juli
Op zondag 7 juli wordt een ploegentijdrit van 27,6 km gereden met vertrek aan het Paleizenplein en aankomst op de Heizel nadat de renners het stadscentrum doorkruist hebben. De eerste ploeg gaat van start om 14u30 en de aankomst van het laatste team is voorzien rond 17u.
Het parcours wordt afgesloten om 6u en gaat pas om 20u weer open. De zone rond de finish blijft afgesloten tot ’s nachts. Het parcours verdeelt Brussel in drie zones.
Mobiliteitstips om naar de ploegentijdrit te gaan
Te voet
Langs het volledige parcours bevinden zich verschillende trein- en metrostations van waar het een korte wandeling is naar een plaats waar de renners langsrijden.
Of neem de Waterbus uit Vilvoorde tot Van Praet en stap van daar verder. Meer info www.waterbus.eu
Met de fiets
Aan de start is een extra fietsenparking voorzien aan Troon (kant Konklijk Paleis), aan de aankomst in de Eeuwfeestlaan, vlak bij het Sint-Lambertusplein. Daarnaast is er ook een extra fietsenparking bij het de Brouckèreplein en zijn de fietsenparkings in de metrostations de Brouckère en Beurs die plaats bieden aan een duizendtal fietsen. Van daar is er een vlotte verbinding met de aankomstplaats. Het is wel nodig vooraf te registreren. Dat kan via https://app.cycloparking.brussels/parking.
Gebruik de routeplanner https://routeplanner.bike.brussels om een veilig en comfortabel traject uit te stippelen.
Met de trein
Voor de Tour de France legt de NMBS vanuit verschillende steden in het hele land extra treinen in. Het startpunt van de ploegentijdrit bevindt zich dicht bij Centraal Station, de aankomst aan de Heizel die best bereikbaar is vanuit Brussel-Zuid.
De NMBS biedt een weekendbiljet aan waarmee je tegen halve prijs heen en terug kan sporen. Je krijgt er ook korting mee in de parkings aan de stations. De dienstregeling is terug te vinden op www.belgianrail.be.
Met de metro
De MIVB biedt het weekend van de Grand Départ gratis openbaar vervoer aan. Tram en bus zijn niet aangewezen maar de metrostations Centraal Station, de Brouckère en Beurs bevinden zich langs het parcours. Stippel je route uit via de website of de app van de MIVB www.stib-mivb.be.
Met de auto
Sinds 1 januari 2018 mogen de meest vervuilende voertuigen niet meer in de Lage Emissiezone van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest rijden. De regelgeving geldt voor personenwagens, bestelwagens tot 3,5 ton, bussen en touringcars, ongeacht of ze in België of het buitenland zijn ingeschreven. Alle info op www.lez.brussels.
Wie de auto nodig heeft, parkeert hem best in de stationsparking in de buurt en je reis verder te zetten met de trein. Met een treinticket krijg je een voorkeurtarief in deze parkings. Het overzicht staat op https://www.belgiantrain.be/nl/station-information/car-or-bike-at-station/b-parking.
Als je echt tot Brussel moet rijden, parkeer je je wagen best in een van de pendelparkings en stap je daar over op het openbaar vervoer. Deze parkings zijn terug te vinden op www.parkandride.brussels. De parkings Coovi-Ceria en Kraainem zullen die dag gratis zijn.
Mobiliteitstips om naar een andere plaats te gaan
Te voet of met de fiets
Op zondag 7 juli verplaats je je in Brussel het snelst en het makkelijkst te voet of met de fiets. Voetgangers en fietsers kunnen het parcours kruisen via een van de oversteekplaatsen. Seingevers zullen aangeven wanneer dat in alle veiligheid kan.
Be.Walking, Be Brussels (voorlopig alleen voor Android) wijst voetgangers de weg en doet goesting krijgen om in Brussel rond te lopen. Niets eenvoudiger dan een route plannen: bepaal start- en eindpunt en de app berekent de mooiste of snelste reisweg.
Ook de fiets is een aantrekkelijk alternatief. Een veilige route uitstippelen kan via de routeplanner https://routeplanner.bike.brussels.
Deelfietsen en deelsteps
Op en in de straten rond het parcours zullen de aanbieders van deelmobiliteit (deelfietsen, deelsteps…) geen toegang hebben met hun voertuigen en geldt een parkeerverbod voor deelsteps. Het is mogelijk dat het aanbod daardoor tijdelijk aangepast wordt. Raadpleeg de website van de verschillende aanbieders voor meer informatie over het aanbod tijdens de Tour de France. Een overzicht van alle aanbieders staat op https://mobilite-mobiliteit.brussels/nl/apps.
Verschillende aanbieders bieden promoties tijdens het Tourweekend: bij Felyxkan je twee weken gratis rijden na registratie, bij Poppy 30 minuten en bij Dott kan je met de promocode GrandDepart gratis ontgrendelen en 18 minuten gratis rijden, één minuut voor elke Belgische tourzege. De Villo!-fietsen rijden gratis tijdens de Grand Départ en bij Blue Bike zijn de eerste twee ritten gratis met de promocode #Tourensemble. Bij Circ kan je met de promocode Tour19 gratis ontgrendelen en 15 minuten gratis rijden en bij Jump geeft de promocode Tour2019 recht op gratis ontgrendelen en 10 minuten rijden.
Openbaar vervoer
Als je gebruik wil maken van het openbaar vervoer, kies je best voor de trein of de metro. Heel wat bus- en tramlijnen zullen immers tijdelijk onderbroken of omgeleid worden.
- MIVB
De MIVB biedt het weekend van de Grand Départ gratis openbaar vervoer aan. De metro rijdt op volle capaciteit maar trams en bussen zullen hinder ondervinden langs het parcours. Het volledig overzicht van alle omleidingen en onderbrekingen op het MIVB-net staat op www.stib-mivb.be.- ingekorte en omgeleide buslijnen: 17, 21, 27, 28, 29, 34, 36, 38, 41, 53, 54, 58, 59, 61, 63, 64, 65, 66, 71, 72, 79, 80, 95
- onderbroken tramlijnen: 7, 8, 25, 62, 81, 92
- De Lijn
Een routeplanner voor de bussen van De Lijn en een volledig overzicht van alle omleidingen en onderbrekingen vind je op www.delijn.be.- ingekorte en omgeleide buslijnen: 230, 232, 318, 351, 358. Alle lijnen vanuit de Druivenstreek worden beperkt tot Delta zonder halt te houden aan Herrmann-Debroux. Ook Etterbeek station wordt niet bediend. Overstappen op de metro kan aan Delta.
- NMBS
In het weekend van de Tour de France legt de NMBS vanuit verschillende steden extra treinen in en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt 33 stations. De S-treinen vormen een netwerk in een rond de stad en zijn een aantrekkelijk alternatief voor verplaatsingen in het gewest. Meer informatie op www.belgiantrain.be.
Met de auto
Hoewel ten stelligste afgeraden wordt om met de auto naar en in Brussel te rijden, is de wagen soms onontbeerlijk. Vergeet dan niet dat Brussel een lage emissiezone is. Op www.lez.brussels vind je terug welke voertuigen mogen rijden.
Ideaal gezien laat je hem achter in de stationsparking bij jou in de buurt en zet je de reis verder met de trein. Met een treinticket krijg je een voorkeurtarief in de stationsparkings. Het overzicht staat op https://www.belgiantrain.be/nl/station-information/car-or-bike-at-station/b-parking.
Als je echt een auto tot Brussel nodig hebt, parkeer je die best in een van de pendelparkings en stap je daar over op het openbaar vervoer. Deze parkings zijn terug te vinden op www.parkandride.brussels. De parkings Coovi-Ceria en Kraainem zullen die dag gratis zijn.
Wie echt tot Brussel wil doordringen moet rekening houden met ernstige verkeershinder. Het beste is de Ring (R0) rond Brussel te nemen en de afrit het dichtst in de buurt van je bestemming te nemen. Op zondag 7 juli zal het parcours Brussel in drie verdelen en zal de oostwestverbinding bijzonder moeilijk zijn. Een andere zone bereiken doe je best via de Ring (R0).
Onderstaande kaarten geven de knelpunten per zone voor zondag weer. Vermijd zeker de onmiddellijke omgeving van het parcours en parkeer als het kan op een pendelparking.
Zone 1: Het westen van Brussel bereiken
Hou er rekening mee dat zowel de Leopold II-tunnel als de Brugmannlaan afgesloten zijn omwille van werkzaamheden. Omwille van de doortocht van de Tour wordt op de A12 de afrit Koninklijke Parklaan afgesloten. Zie gedetailleerde kaart in bijlage.
Zone 2: Het noordoosten van Brussel bereiken
Brussel zal niet bereikbaar zijn via de A12 of de Leopold III-laan. Op de Middenring lopen de belangrijkste invalswegen dood op het parcours. Zie gedetailleerde kaart in bijlage.
Zone 3: Het zuidoosten van Brussel bereiken
Aan de verkeerswisselaar van Sint-Stevens-Woluwe kan niet richting Brussel gereden worden. In omgekeerde richting is verkeer wel mogelijk maar de opritten Evere en Kraainem worden ook afgesloten.
Ook toegang tot Brussel via de E411 wordt afgesloten, behalve voor de bussen van De Lijn. Via deze as is het wel mogelijk om Brussel te verlaten. Zie gedetailleerde kaart in bijlage.
5 toptips voor wie zich naar of in Brussel dient te verplaatsen
1. Voor korte afstanden zijn stappen, fietsen en steppen de beste keuze.
2. Vermijd de auto tussen 4 en 7 juli 2019 om naar Brussel te komen of er rond te rijden.
Binnen het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest genieten de trein en de metro de voorkeur. Zowel de MIVB als de NMBS zullen hun capaciteit uitbreiden naar aanleiding van de Tour.
3. Als u vanuit Vlaanderen of Wallonië naar Brussel komt, combineer dan trein en metro. De NMBS raadt het weekendbiljet aan dat 50% korting geeft op een treinticket en ook een voorkeurtarief biedt voor de parkings aan de stations.
4. Komt u uit het buitenland? Geef dan de voorkeur aan de meest efficiënte formules en combineer trein met metro of vliegtuig met trein en metro.
5. Als u toch uw auto moet gebruiken, controleer dan vooraf welke wegen en straten op welke dag(en) bereikbaar of afgesloten zijn. Ga ook na welke parkeermogelijkheden er zijn.
Informatie over mobiliteit:
- http://granddepart.mobilite-mobiliteit.brussels/nl
- https://www.belgiantrain.be/nl
- www.stib.brussels
- www.delijn.be
In realtime:
- @mobirisNL
- @zpz_polbru
- De applicaties van de SNCB en De Lijn
Informatie over de Grand Départ :